luni, 16 ianuarie 2017

Top 10 cele mai populare filme psihologice din toate timpurile

      Sunt filme care au puterea de a ne influenta in moduri profunde. Eroii acestor productii cinematografice ne urmaresc existenta si ne ajuta sa ne raportam la propriile noastre vieti. Acestea sunt cele mai cunoscute si apreciate filme psihologice din toate timpurile, pe care vi le recomand.

A Beautiful Mind (2001), regizat de Ron Howard a fost recompensat cu patru premii Oscar, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film, de asemenea Oscarul pentru cel mai bun actor - Russell Crowe, cel mai bun rol secundar feminin - Jennifer Connelly si cel mai bun scenariu - Akiva Goldsman. Este drama intensa a unui geniu adevarat, a unui matematician in viata, pe nume John Forbes Nash. Chipesul si excentricul Nash face o descoperire in tinerete, fiind pe punctul afirmarii internationale. Ascensiunea sa rapida in stratosfera intelectualitatii isi schimba, insa, dramatic cursul, cand geniul sau nativ este sufocat de o boala incurabila. Infruntand niste incercari, care i-ar fi pus la pamant pe altii, Nash revine la viata si in activitate datorita ajutorului sotiei sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfator si primeste premiul Nobel in 1994. Ca orice legenda vie, Nash continua sa-si desfasoare munca si astazi.

The Silence of The Lambs (1991) este cu siguranta, unul dintre cele mai cunoscute filme din istoria cinematografiei si nu doar pe lista celor mai bune filme psihologice. Filmul a fost un succes major, atat din punct de vedere comercial cat si din punctul de vedere al criticii, reusind performanta reunirii a cinci premii Oscar importante, pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Anthony Hopkins), cea mai buna actrita (Jodie Foster), cel mai bun regizor (Jonathan Demme) si cea mai buna ecranizare (Ted Tally). Acest record a mai fost atins in istoria premiilor Oscar doar de filmul lui Frank Capra S-a intamplat intr-o noapte cu Clark Gable, in 1934 si de celebrul One Flew Over the Cuckoo's Nest al lui Milos Forman, cu remarcabilul Jack Nicholson, in 1975,

Fight Club (1999), notat cu 8,8 din 10 stele pe IMDB, filmul, cu Brad Pitt si Edward Norton este de asemenea, unul dintre cele mai celebre filme psihologice din lume si nu degeaba. Filmul a avut puterea de a schimba realmente destine prin felul cum ne face sa privim realitatea si relatia noastra cu propriile minti, proiectii.

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) este un film de Milos Forman cu Jack Nicholson intr-un rol absolut memorabil. "Un erou de proportii supraomenesti incearca sa reintrduca respectul de sine si simtul individualitatii intr-un grup de dezmosteniti infranti si lipsiti de personalitate. Filmul reda un conflict simbolic intre bine si rau, dorinta si abstinenta, individ si autoritate; un cosmar kafkian al omului normal inchis printre nebuni. El este o alegorie politica a revolutiei impotriva autoritatii, caracteristica Americii anilor ’60." – J. J. Dawson – 1975

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) este unul dintre cele mai iubite filme psihologice din toate timpurile. Regizorul Michel Gondry a dat viata unei povesti de dragoste incredibile ai caror protagonisti sunt cunoscutii actori Kate Winslet si Jim Carrey, adica Clementine si Joel, doi indragostiti care decid sa se stearga unul pe altul din amintiri.

The Intouchables (2011), regizat de Olivier Nakache, Eric Toledano, este unul dintre filmele mele preferate. Bazat pe o poveste reala, filmul prezinta o prietenie neobisnuita dintre un aristocrat Philippe (Francois Cluzet) si Driss (Omar Sy), un tanar din suburbii, proaspat iesit din inchisoare. In urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe e nevoit sa angajeze un asistent personal si, surprinzator, il alege pe Driss, cea mai nepotrivita persoana pentru acest job. Practic, filmul este o demonstratie magistrala despre puterea prieteniei si miracolelor pe care le poate face atasamentul sigur intre oameni!

Girl, Interrupted (1999), nominalizat de dou ori la premiul OSCAR, Winona Ryder este protagonist intr-o fascinanta poveste adevarata despre sederea unei tinere intr-un faimos spital psihiatric, in controversatii ani '60. Filmul a fost regizat de James Mangold si are in palmares un premiu Oscar si un Glob de Aur. Diagnosticata cu tulburare de personalitate de tip borderline, Susanna (Winona Ryder) se revolta impotriva asistentei sefe (Whoopi Goldberg) si a psihiatrei sefe (Vanessa Redgrave), imprietenindu-se in schimb cu rezidentele spitalului, un grup de femei cu tulburari psihice.

Good Will Hunting (1997) are un palmares impresionant: 2 premii si 7 nominalizari Oscar, un premiu si 3 nominalizari Globul de Aur, un premiu si o nominalizare la Berlin si un premiu al Academiei Europene de Film. Iar distributia este de asemenea una de exceptie: Ben Affleck, Robin Williams si Matt Damon in rolurile principale. Filmul demonstreaza ca genialitatea apare in cele mai neasteptate locuri. Adica intr-un copil orfan, a carui viata s-a limitat la bataile primite de la tatal sau adoptiv si de la ceilalti copii de la orfelinat. Astfel devine incapabil sa se ataseze cu adevarat de persoanele din jurul sau, fiind mereu speriat ca ar putea fi „abandonat” din nou... Un film despre forta care zace in fiecare din noi…

Black Swan (2010) este un thriller psihologic celebru, regizat de Darren Aronofsky cu Mila Kunis si Natalie Portman, un film despre puterea demonica a egoului, a carui actiune este plasata in lumea baletului New Yorkez. Natalie Portman a fost recompensata cu un Oscar pentru cel mai bun rol feminin pentru performanta din acest film de referinta.

            The Beach (2000) este un film care a pus in valoare pe Leonardo di Caprio, prin rolul lui Richard un tanar american pregatit sa-si riste viata pentru un singur lucru: explozia de adrenalina pe care o poti atinge numai prin cea mai mare aventura. Dar el descopera ca, pe masura ce intensitatea trairilor creste iar miza devine din ce in ce mai mare, dorinta devine si mai puternica dar si aventura devine mai periculoasa…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu