duminică, 2 septembrie 2012

Meryl Streep - 3/17


Meryl Streep a obţinut anul acesta al treilea Oscar din carieră, interpretând-o pe singura femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii, Margaret Thatcher, ceea ce m-a determinat să trec în revistă performanța de-a fi nominalizată la un premiu Oscar pentru 17 dintre rolurile interpretate în cariera sa, 3 dintre ele fiind răsplătite cu căte o statuetă aurie.
Margaret Thatcher în The Iron Lady – Oscar pentru rol principal
The Iron Lady este un portret surprinzător şi neobişnuit de minuţios al lui Margaret Thatcher, prima şi singura femeie prim-ministru al Marii Britanii şi una din cele mai celebre şi influente figuri feminine ale secolului XX. Profunzimea şi detaliile fine ale portretului pe care Meryl Streep îl face Doamnei de Fier sunt pe măsura aşteptărilor. Actoria e impecabilă, chiar dacă Meryl Streep are unele excese comice. Filmul pune în valoare mai mult personajul, contextul fiind un fundal. Jucând atât rolul femeii politician neînduplecate cât şi a doamnei în vârstă care îşi rememorează trecutul, Meryl Streep reuşeşte să captiveze. Şi gesturile, şi mimica sunt convingătoare. Filmul reuşeşte să reconstituie postura lui Thatcher în perioada când a condus guvernul Marii Britanii, ţinând cont că fost una dintre cele mai controversate figuri politice ale secolului XX.
Julia Child în Julie & Julia
Două Julia, una din 1948, sigură pe ea şi energică, autoarea cărţii de bucate despre specialităţile culinare franceze (Streep) şi una din prezent, o scriitoare din Queens care caută să-şi dezvolte energia, se întâlnesc în filmul Norei Ephron. Julia Child este regina americană a bucătăriei franţuzeşti, pe care după zece ani petrecuţi în Franţa ajunge să o stăpânească la nivelul de măiestrie. Streep reuşeşte să facă fiecare cuvânt al Juliei Child amuzant, percutant, atrăgător şi plin de viaţă. Fiecare cuvânt, în condiţiile în care adevărata Julia Child nu avea o voce plăcută!
Sora Aloysius în Doubt
Între zidurile unui seminar teologic catolic din New York, părintele Flynn (Philip Seymour Hoffman), un preot cu vederi progresiste, încearcă să schimbe regulile stricte ale şcolii. Însă maica directoare Aloysius Beauvier (Meryl Streep) se asigură că lucrurile nu se vor schimba. Streep reia modelul unui personaj feminin autoritar, de data aceasta un lider dictatorial aflat într-un mediu religios strict. Cu o privire implacabilă în spatele ochelarilor, Streep caută să discrediteze sau doar să scoată adevărul la lumină.
Miranda Priestly în The Devil Wears Prada
Un film despre lumea revistelor de fashion şi lifestyle de la New York, condusă de figuri carismatice dar severe precum personajul lui Meryl Streep , The Devil Wears Prada e o satiră a lumii superficiale a modei. Meryl Streep e puternica Miranda (inspirată din figura reală a editoarei revistei Vogue), adulată şi admirată deopotrivă de colaboratori şi de competitori, arogantă şi dominantă.
Susan în Adaptation
O comedie excentrică despre un scriitor care plonjează în lumea imaginară a scenariilor pe care le scrie, Hoţul de orhidee o are pe Meryl Streep în rolul lui Susan Orlean, autoarea cărţii pe care Charlie Kaufman se chinuie să o adapteze - şi în acelaşi timp un personaj central al "scenariului" care apare în film. Într-un rol comic cu turnuri bizare, Meryl Streep vorbeşte despre "dispreţul de sine" al personajului şi tema statutului ambiguu al actorilor şi scenariştilor de Hollywood. Rolul comic al lui Streep este o excepţie interesantă de la seria de roluri dramatice ale actriţei.
Roberta în Music of the Heart
Cu multe eforturi, o profesoară de la o şcoală din Harlem organizează o serată de muzică clasică, luptând pentru a convinge familiile copiilor şi reprezentanţii şcolii de importanţa demersului ei. Meryl Streep joacă rolul Robertei Guaspari, un personaj real, a cărei poveste filmul o urmăreşte fidel.
Kate în One True
Ambiţioasa Ellen Gulden (Renee Zellweger) se întoarce în casa părinţilor, aflaţi în pragul unei crize conjugale, iar comunicarea cu mama ei nu va fi facilă. Meryl Streep joacă rolul lui Kate, mama lui Ellen, educată şi inteligentă, dar cu numeroase şi nebănuite surprize
Bridges of Madison County
Întâlnirea a doi oameni obişnuiţi, un reporter fotograf şi o femeie casnică (Clint Eastwood şi Meryl Streep) se transformă într-o poveste de dragoste. Regia este semnată tot de către Eastwood. Meryl Streep a fost nominalizată la Oscar, iar filmul e deasupra romanului care l-a inspirat.
Suzanne în Postcards from the Edge
Actriţa Suzanne Vale (Meryl Streep) se luptă cu dependenţa de droguri şi cu influenţa negativă a propriei mame (Shirley MacLaine). Însă Suzanne e hotărâtă să-şi facă ordine în viaţă. Pentru Meryl Streep este unul din puţinele roluri comice, iar umorul nu se limitează la comicul de limbaj.
Lindy Chamberlain în A Cry in the Dark
Povestea inspirată din realitate lui Lindy Chamberlain, o mamă din Australia acuzată la începutul anilor '80 de moartea propriei fetiţe în vârstă de câteva luni (copilul fusese atacat de un câine sălbatic). Meryl Streep reconstituie dar şi reinventează personajul real, care prin dovezile circumstanţiale şi prin presiunile mass-media fusese una din cele mai atacate figuri feminine ale momentului.
Ironweed
În America de după criza economică, două personaje, Francis (Jack Nicholson) şi Helen Archer (Meryl Streep), se întâlnesc prin cârciumi şi îşi deplâng zilele trecute de glorie. Rolul lui Meryl Streep, extrovertit în maniera alcoolicilor, salvează parţial atmosfera deprimantă a filmului.
Karen în Out of Africa
Fascinanta viaţă a lui Karen Blixen, o femeie care se îndrăgosteşte de un misterios vânător în Kenya începutului de secol XX. Jocul lui Meryl Streep reuşeşte să pună în umbră peisajele Africii şi imaginea, altfel remarcabile, ale filmului.
Silkwood
În America anilor '70, la O fabrică de combustibil nuclear, tot mai mulţi angajaţi se îmbolnăvesc din cauza radiaţiilor. Karen Silkwood încearcă să deconspire o ilegalitate, înainte de a muri în condiţii misterioase. Cu un accent caracteristic şi o coafură nouă, Streep introduce la Hollywood eroina din clasa muncitoare. Şi reuşeşte să îi dea carismă.
Sohie în Sophie's Choice – Oscar pentru rol principal \
Sophie, o catolică poloneză, a supravieţuit lagărelor naziste, unde şi-a pierdut soţul, copiii, părinţii. Când tânărul Stingo, un scriitor în devenire, se îndrăgosteşte de ea, Sophie nu va da la o parte fantomele trecutului. Meryl Streep reuşeşte un joc intens, în rolul unui personaj feminin complex, cu multe minciuni şi secrete, şi cu povara unui trecut tragic în spate.
Logodnica locotenentului
O ecranizare după John Fowles - este un film în film: pe platourile de filmare are loc o idilă între Mike şi Anna, după cum şi personajele lor, Charles şi Sarah, se îndrăgostesc cândva în Anglia secolului XIX. Meryl Streep joacă rolul lui Sarah, manipulativă, misterioasă şi în acelaşi timp vulnerabilă: ea îl va face pe distantul Charles/Mike să îşi ignore obligaţiile.
Joanna Kramer în Kramer Vs. Kramer – Oscar pentru rol secundar
O dramă despre familie, Kramer Vs. Kramer a câştigat 5 Oscaruri din 9 nominalizări şi 4 globuri de aur. Inspirat dintr-un bestseller, filmul e poveste a unui cuplu care divorţează, ajungând din familia perfectă doi foşti soţi care se luptă în justiţie pentru custodia copilului. Jocul lui Meryl Streep (alături de Dustin Hoffman) salvează subiectul siropos, şi reuşeşte să dea profunzime unui rol feminin dificil, pentru care ia un Oscar şi în care, la finalul filmului, are un monolog remarcabil.
Linda în The Deer Hunter
The Deer Hunter (Vânătorul de cerbi) e o poveste despre trei prieteni cărora războiul din Vietnam le distruge vieţile. Linda (Meryl Streep) e una din femeile de care se leagă soarta acestor bărbaţi, la început logodnica unuia, iar mai târziu iubita altuia şi un martor la drama lor. Rolul trebuia să fie iniţial unul minor, însă regizorul Michael Cimino îi lasă iniţiativa debutantei Meryl Streep - şi îi deschide drumul spre celebritate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu