marți, 27 aprilie 2010

Top 10 regizori de film - 1st - Stanley Kubrick

Pentru ca lucrul la un proiect pt. facultate nu prea merge, valorific timpul informandu-ma cu privire la diverse subiecte care ma intereseaza in mod special. Si, din site in site, am poposit aici si aici. Doua topuri cu cei mai buni regizori de film ai tuturor timpurilor. Foarte diferite! Sunt de acord cu ambele, dar partial. Surprinzator, IMDB-ul ma face sa zambesc in timp ce Innersense ma lasa mut de uimire - in sens negativ. Motivul? Regizorul meu preferat, Stanley Kubrick. Detalii despre el aici, aici si aici. Ultimul link va ofera posibilitatea cumpararii la pret promotional colectia de filme regizate de acesta.
Revenind la cele doua topuri, IMDB il include pe locul 2 in
Top directors of IMDB 250 pe cand Innersane nu-l include deloc in Top 50 Directors of all time. E revoltator! Kubrick este geniul cinematografiei sombolice, este cel care-a creat si-a inovat cinematografia moderna, realista, lipsita de nuante si ambajale contrafacute. Cine a vazut macar A Clockwork Orange (1971), The Shining (1980) sau Eyes Wide Shut (1999), stie ce spun. Acestea sunt ceva mai cunoscute, dar de-o valoare inestimabila sunt si Full Metal Jacket (1987), 2001: A Space Odyssey (1968), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), Lolita (1962), Spartacus (1960) si Path of Glory (1957). Va invit sa vedeti cel putin primele trei filme enumerate aici dupa care sunt sigur ca-mi veti da dreptate in legatura cu admiratia mea pt. acest regizor. De altfel si lucrarea mea de licenta il are in centru tot pe Kubrick pt. ca mi-am ales sa analizez din punct de vedere semiotic ceea ce inseamna simbolistica cognitiva, vizuala, auditiva in filmele sale. Rezultatul il vom vedea in iulie cand voi prezenta rezultatul muncii mele.
Si pentru ca titlul postului spune ca o sa vorbesc despre un top personal al regizorilor de film, in cele ce urmeaza voi lista favoritii mei motivandu-mi alegerea printr-un film regizat de respectivul care mi-a placut, m-a impresionat, mi-a ramas intiparit in minte pt. totdeauna.

1. Stanley Kubrick - am argumentat mai sus de ce.
2. Andrei Tarkovski - Solarys, Andrey Rublyov, Oglinda (The Mirror sau Zerkalo ca titlu original). si
Luis Bunuel - Belle de jour (cu Catherine Deneuve in rolul principal) - nu am avut ce face si-a trebuit sa-i pun pe acelasi loc... :)
3. Lars Von Trier - Dogville, Dancer In The Dark, Antichrist.
4.
Quentin Tarantino - Pulp Fiction, Kill Bill vol. 1 si Kill Bill vol. 2, Inglorious Basterds, Reservoir Dogs.
5. Martin Scorsese - Taxi Driver, The Departed, The Age Of Inoccence.
6. Gus Van Sant - Milk, Elephant, Last Days, Psycho, Mala Noche.
7. Pascal Laugier - Martyrs, House Of Voices, 4eme sous sol.

8. Steven Spielberg - Schindler's List, Saving Private Ryan, Artificial Intelligence.
9. Clint Eastwood - Gran Torino, Million Dollar Baby, Changeling, Letters From Iwo Jima.
10. Tim Burton - Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Stree, Alice in Wonderland, Charlie and The Chocolate Factory, Big Fish, Ed Wood, dar si pt. faptul ca valorifica tot ce se poate la Johnny Deep.

Ah, si in inchieiere, va rog sa-mi permiteti sa ma mir de pozitia 46 oferita lui Guy Ritchie in topul IMDB si sa nu fiu de acord cu includerea acestui regizor alaturi de unele nume enumerate de mine mai sus si de alti titani ai cinematografiei. Intr-adevar, Snatch e un film simpatic, dar nu datorita lui, ci datorita lui Brad Pitt care face un rol fain, desi departe de minunatul delir din Fight Club al lui David Fincher. Altfel, Guy Ritchie nu-mi spune nimic ca regizor, nu mi se pare c-a realizat ceva notabil in acest sens. A fost, din pacate, sotul Madonnei si atat.
Voi ce regizori de film preferati si de ce?


2 comentarii:

  1. Fellini pentru valorificarea subconstientului( Otto e mezzo,Amacord,Giulietta degli spiriti si altele), Antonioni pentru ca de multe ori a infatisat ceva frumos fara sa spuna neaparat o poveste conform tiparului clasic (Eclipsa, Desertul Rosu, Blow up), Almodovar pentru povestile sale neobisnuite, complicate (ar fi prea multe de enumerat, dar sunt foarte cunoscute). N-ar trebui trecuti cu vederea Jarmusch (Nu Coffee and Cigarettes, ci Night on Earth si Broken Flowers), Sally Potter (The Man Who Cried), Sophia Coppola (pentru eludarea dialogului din filmele sale) si ar mai fi multi altii. E cam stupid realizarea unui top al celor mai buni regizori. Sunt prea diferiti in privinta stilul.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu mi se pare stupida ideea, pur si simplu eu am vrut sa fac un top al meu cum exista alte cateva sute de topuri de acest gen. de acord si cu cei enumerati de tine. sofia coppola e ok pt lost in translation, dar mi se pare cam nepoliticos s-o nominalizez undeva inainte de-al aminti pt genialitatea sa pe tatal sau. ;)

    RăspundețiȘtergere