marți, 20 martie 2012

Personalităţi gay din Antichitate pâna în prezent

Lipsită de inhibiţii şi moravuri, aşa cum este percepută astăzi, în antichitate, homosexualitatea era considerată o practică normală, fiind deja celebre cazurile împăraţilor romani... implicaţi în relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex.  
De la Socrate şi Michelangelo, de la Oscar Wilde şi Radclyffe Hall, de la Sapho Isanos la Rock Hudson, de la Leonardo da Vinci şi Alexandru Macedon, toţi au împărtăşit "simpatii" pentru persoanele de acelaşi sex. 
Puţine personalităţi şi-au recunoscut deschis orientarea sexuală, însă rânduri risipite prin cronicile medievale şi tabloide gen paparazzi consemnează multe nume consacrate, după cum urmează în rândurile următoare.
Cezar şi Domiţian puteau avea orice bărbat la picioare, căsătoriile între homosexuali nefiind interzise de niciun legiuitor sau de vreun principiu.
Despre Cezar, faimosul lider al Romei Antice care i-a sucit minţile Cleopatrei, se spune că ar fi întors capul şi după bărbaţi, drept pentru a fost numit "bărbatul tuturor femeilor şi femeia oricărui bărbat". Tot Cezar este atras şi de dictatorul Nicomede IV al Bitiniei. Acest zvon s-a răspândit rapid, iar Cezar a ajuns să fie numit "Regina Bitiniei" de către unii din adversarii săi politici.
La rândul lui, Nero s-a căsătorit cu un sclav, un exemplu urmat mai târziu şi de împăratul roman de origine siriană, Elagabal. Tiberius şi Caligula au şocat lumea prin preferinţele sexuale şi excentricităţi, iar Traian şi Hadrian sunt alţi doi monarhi ale căror înclinaţii homosexuale nu mai erau un secret pentru nimeni.
Platon, cel mai cunoscut discipol al lui Socrate, a deprins nu doar tainele filosofice de la maestrul său. Fondatorul Academiei a fost un homosexual activ în vremea tinereţii şi a avut o mulţime de amanţi. În lucrarea sa "Simposium", pentru a ilustra cea mai înaltă formă a iubirii, Platon dă exemple din relaţii homosexuale.  
În schimb, Leonardo da Vinci a fost nevoit să se confrunte cu legea, fiind arestat pentru că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un bărbat de 17 ani. Acesta a fost achitat însă din lipsă de martori. Până la sfârşitul vieţii, cel care a reprezentat geniul Renaşterii, a trăit cu contele Melzi. 
Despre cel mai faimos tablou al sau, "Monalisa", se spune că este de fapt autoportretul faimosului artist.   
La fel de celebru şi la fel de gay a fost şi Michelangelo, care a sculptat cu atâta măiestrie formele perfecte ale lui "David".  
Dacă despre Goethe şi Oscar Wilde se ştie că au fost homosexuali, orientarea lui Shakespeare este încă incertă. 
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Piotr Ilici Ceaikovski. Deşi a fost căsătorit, pentru faimosul compozitor mariajul s-a sfârşit repede, iar orientarea sexuală a artistului a ajuns să fie cunoscută şi de binefăcătoarea sa, care i-a retras generoasa finanţare de 6.000 de ruble pe an. 
Celebrul Hans Christian Andersen, care a scris peste 100 de poveşti pentru copii, este cunoscut însă şi pentru înflăcărarea cu care iubea bărbaţii. După ce a fost refuzat de mai multe femei, Andersen şi-a încercat norocul cu un dansator, cu un tânăr duce de Saxa şi cu Edvard Collin. 
În cazul lui Oscar Wilde, relaţia cu lordul Alfred Douglas îl aduce în declin. După patru ani, este arestat şi acuzat de relaţii homosexuale, la vremea respectivă interzise în Anglia.
Câţiva ani mai târziu primeşte o noua condamnare pentru aceiaşi faptă şi mai ales pentru viaţă libertină pe care o are, afişându-se public cu relaţiile sale. 
Dar şi paginile istoriei noastre dezvăluie personalităţi care îşi împărtăşeau focul amorului cu reprezentanţii sexului tare. 
"Cuvioasa" purtare ale unora dintre domnitorii români menţionată în cronicile istorice îl desemnează şi pe Radu cel Frumos, care nu işi păstra nici el iubirea doar pentru sexul frumos şi îşi dădea frâu liber senzualităţii.   
La rândul său, domnitorul Petru Cercel era unul dintre favoriţii lui Henric al III-lea, regele Franţei care, se spune că avea o curte întreagă de baieţandrii la dispoziţia lui.
Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei, nu-şi oferea nici el iubirea doar pentru partea femeiască a umanităţii.
George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite, s-a ferit să-şi declame deschis iubirea pe care o nutrea pentru Alexander Hamilton, ministrul sau de Finanţe.  
Un alt părinte al Americii, Abraham Lincoln, este bănuit că ar fi avut cel puţin o relaţie homosexuală. El a împărţit, în tinereţe, o cameră şi acelaşi pat cu un negustor pe nume Joshua Speed. Deşi ulterior s-a căsătorit, Lincoln a continuat să-i trimită scrisori "deosebit de tandre" lui Speed.
Şi pentru că vorbim de oficiali americani, nu este de neglijat şi cazul celebrului J. Edgar Hoover căruia îi plăcea să se îmbrace în rochii lungi, negre, atunci când se întâlnea cu partenerul său.
Elton John, pe numele său adevărat Reginald Kenneth Dwight, este unul dintre primele personalităţi reprezentative secolului nostru care şi-a recunoscut înclinaţia sexuală. La sfârşitul anului 1970 declara că este bisexual. Deşi se căsătoreşte cu Renate Blauel, după cinci ani, declară că a fost o căsătorie de compromis, iar el este de fapt homosexual.  
Câţiva ani mai târziu, prietenul sau, Ryan White, moare după ce este diagnosticat cu SIDA.
Viaţa personală a lui Freddie Mercury a fost una foarte tumultoasă. După o lungă prietenie cu Mary Austin, începe o relaţie cu unul dintre producătorii săi.  
Acesta începe apoi să frecventeze localurile gay din New York, unde întâlneşte diferiţi parteneri de scurtă durată. În anul 1985 începe relaţia cu Jim Hutton, care rămâne alături de Freddy până la moartea lui.  
Cu o zi înainte să moară, Freddie a recunoscut oficial într-un comunicat de presă că are SIDA, după ce a încercat în nenumărate rânduri să ascundă acest lucru. 
După numeroase presiuni din partea presei, George Michael a confirmat că este homosexual. A avut o relaţie cu Anselmo Feleppa, care a decedat din cauza virusului Hiv. Melodia "Jesus to a Child" a fost compusă special în memoria lui Anselomo. 
Implicat în nenumărate scandaluri sexuale, cel mai mediatizat este însă cel din 1998, când a fost prins întreţinând relaţii sexuale cu un bărbat într-o toaletă publică. 
Şi în breasla designerilor, succesul profesional ascunde pasiuni homosexuale. Armani, Dolce, Gabbana, Dior şi Versace,  Yves Saint-Laurent şi Pierre Berg sunt nume consacrate în domeniul modei şi la fel de cunoscute pentru această înclinaţie. 
Gianni Versace este una dintre cele mai cunoscute personalităţi gay din istorie, legătură memorabilă fiind cea cu Antonio D'amico cu care a trăit vreme de 11 ani. A fost asasinat în anul 1997 de Andrew Cunanan, care în ultimile 3 luni de viaţă a ucis doi dintre amanţii lui şi pe Gianni Versace din motive neclare.  
Michael Callen, artistul trupei "The Flirtations", Clay Aiken, cel care a a participat la emisiunea  "American Idol" şi celebrul blogger american Perez Hilton se numără, de asemenea, printre personalităţile care şi-au recunoscut fantezia senzuală.
Lesbiene celebre – Printre acestea se număra Ellen DeGeneres şi Portia de Rossi, votat de curând cel mai popular cuplu din show-bizz, Cynthia Nixon, actriţa din "Sex and the City" şi Christine Marinoni, logodite deja, dar şi tânăra actriţă Lindsay Lohan, care a avut o relaţie tumultoasă cu dj-ul Samantha Ronson.

Un comentariu:

  1. Articolele pe care le scrieti par interesante. Din pacate, aveti prea multe colori si contrastul e prea mare intre ele ca sa poti avea o lectura placuta.
    Dupa cateva minute de concentrare, ma dau batut. Ma dor ochii.
    Cred ca o mica modificare la colori v-ar aduce mult benefit.

    RăspundețiȘtergere