miercuri, 26 mai 2010

Romania - prezent si viitor

Prezent - Guvernul Boc isi asuma masurile de austeritate si trimite Scrisoarea catre FMI.

Viitor - PSD depune Motiunea ce cenzura anuntata care trece de votul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Viitor - Guvernul Boc e demis.

Viitor - Criza politica se accentueaza, cea economica la fel.

E frumos, nu? Oare ce va urma? Astept pareri...

5 comentarii:

  1. Guvernul Boc va cădea, dar va fi o cădere controlată. Vor fi adoptate măsurile de austeritate ca mai apoi viitorul guvern să fie unul „curat”. E o strategie bine gândită.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si asta este o varianta. Eu unul prefer sa cred ca nu se vor adopta aceste masuri de austeritate. Nu vreau sa ma gandesc la revolte de strada sau, mai rau, la vreun soi de revolutie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vreau să cred că se vor adopta acele măsuri. Nu vreau să ajungem într-o situație mult mai nasolă. Avem un deficit bugetar de peste 7%, ceea ce este mult. Să nu uităm că trebuie să începem și plata tranșelor către FMI în curând. Va fi aiurea.

    Problema mare este că la noi banii se duc în plata salariilor, nu în investiții, așa cum ar trebui. Eu aș fi optat pe reducerea cheltuielilor bugetare prin reducerea personalului (acolo unde se dovedește a fi supradimensionat, și sunt multe sectoare astfel), redistribuirea fondurilor către instituții în funcție de nevoile fiecăreia, reorganizarea agențiilor și a altor departamente bugetare în vederea eficentizării lor.

    Printre măsuri ar fi:

    Privatizarea CFR Marfă și CFR Călători.

    Trecere stațiilor CFR în întreținerea și administrarea Consiliilor Județene așa cum este și în Franța (aici e un pas către descentralizare). Rutele în interiorul județelor vor fi gestionate și realizate prin acțiunea Consiliului Județean cu respectarea unor parametrii impuși de la nivel național. Astfel, vor fi mult mai eficiente prin natura controalelor și evitare călătoriile fără bilete, așa cum se practică la noi. ETC


    De ce m-am luat de CFR? Că înregistrează niște pierderi imense, iar asta trebuie remediat imediat prin eficentizare.

    Sunt doar câteva măsuri, dar cei de sus nu vor să dea drumul la ciolan.

    RăspundețiȘtergere
  4. da, e o idee buna cu privatizarea CFR... dar nu se va intampla, cum spuneai si tu, Alex, ciolanul e prea bun si mare. :|
    in alta ordine de idei, foarte proasta ideea cu taiatul pensiilor. eu stau si ma uit la parintii mei care dupa ce iau amandoi aproximativ 1400 lei lunar, acum or sa ia cam 1100 si ceva. superb, nu?
    si ne miram de ce e haos si de ce iese lumea in strada.
    disponibilizari in cateva sectoare se pot face, dar cum clientelismul politic primeaza, e greu sa faci asa ceva.
    sunt curios ce va fi cu motiunea de cenzura pe care psd o va depune la parlament saptamana viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Părinții tăi iau pensii mari. Stai să vezi cât ia bunica mea :)) 300 de lei. Măcar ei nu-i taie nimic, se vor atinge până în pensiile de 350 de lei.

    RăspundețiȘtergere